Mænd på krigsstien op til hjælpekassevalget 18. marts 1921

En uge efter sognerådsvalget den 11. marts skulle vælgerne i Skydebjerg og Orte Sogne igen sætte deres kryds, nemlig til hjælpekassevalget. Og som ved sognerådsvalget var der også ballade, som det fremgår af en notits i Folkebladet.

”Ved mødet på Industrien forleden, der var besøgt af mindst et halvt hundrede mennesker, og hvor lærer Pedersen og H. P. Jensen bestemt nægtede at modtage genvalg, vedtoges det enstemmigt at lave en liste med Fru Hansen Aarup, som nr. 1, forpagter R. Nielsen, Skydebjerg, nr. 2 og gårdmand N. P. Nielsen, Mørkmose, nr. 3.

Ved et ganske privat møde lørdag aften har imidlertid nogle få mænd lavet en hel anden liste, hvor fru Hansen er sat ned til nr. 3 og H. P. Jensen er sat således, at han slet ikke kan blive valgt. Dette har mange fundet meget urigtigt og anbefaler derfor liste D, der indeholder de navne, det offentlige møde vedtog at opstille.

Hvorfor holde offentligt møde om en sag, når en privat kreds af mænd tillader sig at lave det hele om”.

 

Om hjælpekasserne

Hjælpekasserne blev oprettet i starten af 1900-tallet og erstattede de tidligere fattigkasser.

Hjælpekassens opgave var »at støtte værdige trængende, som have fast ophold indenfor vedkommende kasses område og ikke nyde fattig­understøttelse, i deres bestræbelser for at ernære sig uden hjælp af fattig­væsenet. Hjælpen ydes efter skøn i hvert enkelt tilfælde«.

Hjælpekasserne blev bestyret af en valgt bestyrelse. Valgbar og valgberettiget til hjælpekassens bestyrelse var enhver uberygtet kvinde eller mand, der var bosiddende i kommunen og fyldt 25 år. Kvinderne kunne således både stemme og vælges til hjælpekassernes bestyrelse inden de fik stemmeret ved de egentlige kommunale valg. Dog kunne man tilsvarende som til kommunale valg ikke stemme, hvis man havde fået fattighjælp, der ikke var eftergivet eller tilbagebetalt, eller hvis man ved dom var fundet skyldig i en i den offentlige mening vanærende handling.

Pengene

Ved ophævelse af De fattiges Kasse og oprettelse af hjælpekasserne tilflød de resterende midler i de fattiges kasser til hjælpekasserne. Endvidere fik hjælpekasserne de indtægter, som ved lov, anordning eller private viljebestemmelse tilflød de fattiges kasser. Sognerådene kunne endvidere understøtte hjælpekasserne med indtil 30 øre pr indbygger i kommunen.

Skrevet af Henning Frandsen, Journalist, Folkebladet.

Kilde: https://www.kvinfo.dk/side/444/?action=4&itemid=5577 samt Aarup og Omegns Folkeblad, 1921.

 

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.