Partier og lister i den tidligere Aarup Kommune

I Aarup Kommune har der fra oprettelsen i 1966 været en bred pallette af partier og lister på stemmesedlerne ved kommunalvalgene. Socialdemokratiet, De Radikale og Venstre havde sammen med forskellige lokale lister solidt fodfæste i de gamle sognekommuner. I den nye Aarup kommune kommer også De konservative for alvor på banen fra 1970, og i 1974 Fremskridtpartiet, der i 1997 ”afløses” af Dansk Folkeparti. Også andre landspolitiske partier har forsøgt lykken ved enkelte kommunalvalg i Aarup. Det drejer sig først og fremmest om SF, der stillede op ved tre valg i 70erne og 80erne, mens Retsforbundet kun var på stemmesedlen i 1974. Efter sammenlægningen med de andre fem kommuner til (Ny) Assens Kommune kom SF igen på banen, og nu er også Enhedslisten og Kristendemokraterne med.

Seks forskellige lokallister opstillede til kommunalbestyrelsen i Aarup Kommune. Heraf har særligt Upolitisk Borgerliste spillet en stor rolle. Lokallisten opstillede ved alle valg i perioden 1966-1997 og havde i årene 1974 til 1988 borgmesterposten. Efter sammenlægningen til (Ny) Assens Kommune er der kommet nye lokale lister til i den forstand, at det er lister, som kun opstiller i Assens Kommune. Disse lister får kun få stemmer i 5560 Aarup.

Selvom det har været de samme partier og lister, som var på stemmesedlerne i Aarup Kommune, har de fire afstemningsområder haft forskelligt særpræg. Kerte har været domineret af især støtte til Venstre, men også til Socialdemokratiet. I forhold til de øvrige afstemningsområder har lokallisterne spillet en mere begrænset rolle for vælgerne her. Rørup er præget af vælgernes relative store støtte til De Radikale, men også Fremskridtspartiet og senere Dansk Folkeparti får forholdsvis stor støtte i Rørup. Orte er kendetegnet ved, at mellem 30 og 50 pct. af vægerne stemmer på en lokalliste frem til valget i 1997, hvor tilslutningen til lokallisterne falder markant til et par procent. I Aarup-Skydebjerg er tilslutningen til lokallisterne særlig markant i starten og 1978. Herefter falder tilslutningen gradvist. Derudover er Aarup-Skydebjerg kendetegnet ved, at Socialdemokratiet står stærkt, men også af, at de konservative ved flere valg er større eller næsten lige så store som Venstre. Dermed anes der også i 5560 Aarup særligt frem til                   årtusindskiftet de traditionelle skel mellem bypartierne – Socialdemokratiet og Konservative –  og landpartiet Venstre.

Kilder: KMD A/S: Valg (2014): http://www.kmdvalg.dk/arkiv.htm. Valgbøger fra Aarup kommune 1966-1997.

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.