Bog om Mølleknappe (1)

I forbindelse med generalforsamlingen her i foråret 2018 (12. marts kl. 19.30) udgiver Aarup lokalhistoriske Forening og Arkiv en bog om Mølleknappe, der indtil 1947 lå lidt nord for Kerte Kirke og på sydsiden af Brende Å i den smukke Kertedalen, som man i dag kan komme til via grusvejen Mølleknappe lige vest for Kerte Kirke.

Bogen er på 126 sider og vil koste 125 kr., og den er skrevet af Vivian Hvenegaard, der selv bor i Kerte. Den vil snart kunne købes både på arkivet og i den lokale boghandel i Bredgade.

Status og beliggenhed

Gården var en enestegård eller selvejergård, og den indgik derfor ikke i landsbyfællesskabet. Den havde imidlertid en enestående beliggenhed ved den 28 km lange Brende Å, som på det sted har en del strømfald, der på fornemste vis ilter vandet til fryd for både øjet og de mange ørreder. Også forfatteren Achton Friis har berømmet dette enestående sted (Danmarks Store Øer side 83-85), hvor man føler, at man træder ud af den normale virkelighed og ind i en tidløs verden. Se også Den historiske halvmarathon i 9 afsnit på www.aarup.dk

Udflugtsmål og fester

I slutningen af bogen omtales Mølleknappe som et yndet udflugtsmål, hvor der var både offentlige og private fester og baller. For at holde fester på stedet og benytte det bræddebelagte dansegulv på ca. 10 x 10 meter skulle man dog have myndighedernes tilladelse og betale for polititilsyn.

Der blev bl.a. holdt en del høstfester og politiske møder dernede før og efter år 1900, og også Kerte Sygekasse faldt for idyllen i de enestående omgivelser og arrangerede velgørenhedsarrangementer. I maj 1912 kom fx selveste statsminister Klaus Berntsen og holdt tale på stedet, og han fik musikalsk ledsagelse af P. Ellekærs Musikkorps.

Bygninger og jord

Omkring 1820 bestod gården af et 20-fags stuehus i bindingsværk med i alt ca. 225 m2, tre skorstene og bageovn. Desuden var der en vestre og søndre lade, kornlade og tærskelo. Ud over selve Mølleknappe hørte der en mindre fæstegård i Kaslund og fem huse til ejendommen, og jordtilliggendet blev i 1930’erne opgivet til ca. 70 tdr. land samt lidt skov og eng. Samtidig fremhævedes i alle årene åens fiskerigdom og en eller flere ørreddamme.

Gården er nævnt første gang kort efter år 1500, og det er trods navnet usikkert, om der har været en vandmølle der, idet Faurskov Vandmølle havde de facto monopol på at kværne korn. Senere kom der også spinderi via vandkraft på sidstnævnte.

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.