Kerte Kirke genindviet

Så oprandt den længe ventede dag – den 22. december – da Kerte Kirke blev genindviet, og skete med et fyldt kirkerum. Alle pladser var besat, og de tilstedeværende var tydeligt berørt over den glædelige begivenhed et par dage før jul.

Forhistorien
Lars Kr. Pedersen er formand for menighedsrådet, og han var en af dem, der så ilden i kirkedøren den 13. november 2015, og både han og andre fik tilkaldt brandvæsenet, som kom usædvanlig hurtigt og inden ilden nåede at få fat i træloftet i våbenhuset. Lars Kristian takkede alle, der på fornemste vis havde medvirket til den efterfølgende renovering gennem 13-14 måneder.

13.november?
Og hvorfor skulle det så lige være den 13. november? For den dag var det terror i Paris, og den 13. november i 1872 kom den forfærdelige stormflod, som ramte Lolland-Falster, Sydfyn og Sønderjylland. Det spørgsmål overgår vist den menneskelige forstand.

Arkitekten og arbejdet
Den ansvarlige arkitekt på arbejdet har været Martin Jonø fra firmaet C&W-arkitekter i Svendborg. Han kunne fortælle, at røgen sodsværtede næsten alt det indre i kirken, og afrensningen måtte ske hurtigt for at undgå, at skaderne blev værre. Det betød fx tørafrensning af alle kalkede flader. Derefter kom så konserveringen af kirkens historiske genstande.

To steder fandt man spor af kalkmalerier – et blev kalket over – det andet blev blotlagt. Til stolene havde en konservator koden til den oprindelige farve, og det var heldigt. Orgelhuset er blevet farveafstemt, og altertavlen er renset på et konservatorværksted. Samtidig er der lavet en egetræsdør præcis som den gamle.

Således får man en både ny og gammel kirke.

H.W.

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.