Når Herregårdenes Dag løber af stablen søndag den 21. august, slår Erholm Gods – sammen med over 35 andre slotte og herregårde over hele landet – dørene op for publikum.
På Herregårdenes Dag kan man deltage i et væld af forskellige aktiviteter og arrangementer over hele landet.
På Erholm Fødevaremarked, Karen Borchenfeldtsvej 2, 5560 Aarup kan man i tidsrummet kl. 10-15 opleve forskellige aktiviteter, bl.a. vil godsejer Jan Cederfeld kl. 11.00 og kl. 13.00 lave rundvisning i Erholms engelske landskabelige park anlagt 1850-55 af kgl. Haveinspektør Rudolf Rothe. Med udgangspunkt i gårdspladsen (P plads) foran Erholm Fødevaremarked på avlsgaarden anlagt af arkitekt Vilhelm Tvede 1887, viser godsejer Jan Cederfeld vejen til Erholm Romantiske Park via den gamle humlehave. Turen går via etablerede grusstier i kuperet terræn rundt i den romantiske park med romantiske kanaler og hvide samtidige støbejernsbroer foruden et stort udbud af sjældne gamle træer. Knejsende som kulisse øverst på bakken ses Erholms historiske hovedbygning af arkitekt Herholdt fra 1855. Turen tager ca. 1 time og koster 75 kr.
Nyd også synet af de velholdte veterantraktorer og –lastbiler på pladsen foran Fødevaremarkedet fra 11.30 – 14. (Aflyses i tilfælde af kraftig regn.)
Der vil i løbet af dagen blive lavet røgeost i gårdspladsen.
En lokal trædrejer medbringer sin drejebænk, og du kan se ham dreje i træ fra Erholm Slotspark, og få en god snak med ham.
Fødevaremarkedets normale stande er åbne og her er det bla, muligt at købe forskellige Fynske fødevarer, herunder special øl fra Brylle Bryghus, Cheese Cake tapas, se video fra de smukke naturområder der bliver afgræsset af Galloway kvæg og købe kød fra græsfodrede Galloway kvæg og meget mere.
Fyns Gourmetkød sælger friske sandwich og har smagsprøver på ost.
Alle aktiviteter foregår på og fra Erholm Fødevaremarked, Karen Borchenfeldtsvej 2, 5560 Aarup som vil være åbent på dagen fra kl. 10-15.
Herregårdenes Dag skal være med til at sætte fokus på landets slotte og herregårde, som er en væsentlig, men ofte overset, del af den danske kulturarv.
Herregårdenes glemte kulturarv
I Danmark ligger over 700 herregårde spredt som et fintmasket net udover landet. Det danske landskab er formet af og med godserne, der gennem århundreder har været den væsentligste drivkraft på landet. De store gamle hovedbygninger ligger stadig i dag i landskabet som vidnesbyrd om godsernes enorme betydning – blandt andet som nogle af de største arbejdspladser i landområderne helt ind til midten af 1900-tallet.
”Herregårdenes rolle og kulturarv er desværre på mange måder glemt i dag. De fleste har nok set deres lokale slot eller herregård udefra, men kender ikke stedet, historien og betydningen, som godserne har haft gennem århundreder. Herregårdene udgør en vigtig del af vores fælles historie, som har haft betydning for natur og kultur i ethvert lokalsamfund, og de skal derfor være en del af folks bevidsthed. Målsætningen med Herregårdenes Dag er at åbne herregårde over hele landet for et bredt publikum en enkelt dag om året”, siger Marie Kirstine Elkjær, der er museumsinspektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, som står bag initiativet til Herregårdenes Dag.
Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.