Nye uvisiterede klubtilbud gør op med ensomhed og sætter kurs mod fællesskab

Assens Kommune er nu klar med en række nye klubtilbud, som henvender sig til borgere inden for handicap- og psykiatri og misbrugsområdet. Tilbuddene har et vigtigt sigte: nemlig at fremme livskvalitet, styrke fællesskabet og mindske ensomheden. Udviklingen og driften af tilbuddene sker i tæt samspil med frivillige kræfter, lokalsamfund og foreninger – og borgerne kan frit komme uden forudgående visitation.

I efteråret afsatte Assens Kommune, i budgetaftalen for 2021-2024, 800.000 kr. årligt til udvikling af uvisterede klubtilbud inden for det specialiserede voksenområde. Tilbuddene er nu klar til at åbne.

  • Vi har haft et solidt udgangspunkt for at tænke i nye baner og arbejde med, hvordan vi kan hjælpe vores sårbare borgere på nye måder. Det som disse tilbud kan, er at skabe relationer mellem mennesker. Med et godt netværk i ryggen, så har man et fundament for udvikling og bedre mulighed for at skabe et godt og meningsfyldt liv, og det kan klubtilbuddene være med til at understøtte, fortæller Charlotte Kjær, udvalgsformand for Social og Sundhed.

Et værn mod ensomhed
Klubtilbuddene, som fordeler sig på henholdsvis psykiatri, misbrug – og handicapområdet, er understøttet af frivillige kræfter, og så forgrener de sig ud i lokalsamfundene. På handicapområdet bliver foreningslivet bl.a. inviteret indenfor, så borgerne kan snuse til foreningslivet og skabe relationer, så det bliver nemmere at tage skridtet ud til foreningen efterfølgende. Ligeledes er der fokus på at skabe gode samarbejdsrelationer med foreningerne, hvor der sættes spot på at udvikle specifikke foreningstilbud til borgerne.

  • Tilbuddene giver borgerne nogle nye muligheder for at komme og være sammen med andre ligesindede og i fælleskab lave ting og afprøve aktiviteter, som føles meningsfulde for deres hverdag. På den her måde kan vi også give en håndsrækning til de borgere, der har brug for hjælp til samvær og øget fællesskab, fortæller Carsten Petterson, leder af Psykiatri, Misbrug og Handicap.

Pernille Loft Kolding er en af dem, som glæder sig til at benytte tilbuddene. For et år siden tog hun skridtet fra opgangs- og bofællesskab til egen lejlighed. En af de ting, hun fremhæver, er den særlige mulighed for at danne fællesskab med andre:

  • De nye klubtilbud er et godt værn mod ensomhed. Man kan bruge tilbuddene til at være sammen med andre og dyrke det gode fællesskab, og man kan afprøve nogle af de forskelige muligheder, og se det som springbræt til noget mere. Hvis man har udfordringer, så kan det være svært at tage skridtet til at komme i gang med noget. Men tilbuddene kræver ingen erfaring, og de koster ikke noget, så der er rigtig gode muligheder for at prøve det af og se, om det er noget for én, fortæller Pernille.

Klubtilbuddet målrettet handicappede på Odensevej kommer bl.a. til at rumme muligheder for E-sportsgaming, cafe med mulighed for brætspil og musikøveaftner for bands.

Mange bække små gør én stor å
Når borgerne besøger de forskellige klubtilbud, er det primært frivillige, som er klar til at tage imod dem. En af dem er Mirjam Svendsen, som er førtidspensionist og tidligere folkeskolelærer. I dag er hun er frivillig i ’Tirsdagshjørnet’, som kommer til at indgå i klubtilbuddene, og som ligger i Psykiatricenter Vestervangen. Hun er ikke i tvivl om, hvad man skal vide, når man tænker på at blive frivillig:

  • For sit indre blik ser mange frivillighed som større projekter, der kræver mange ressourcer, og det kan godt afholde nogen fra at springe ud i det. For mig handler frivillighed om at give sin tid og sine ressourcer, i det omfang man kan og har lyst til. Det kan være de helt små ting, som gør den store forskel. Mange bække små, gør rent faktisk én stor å, som man siger, fortæller Mirjam Svendsen.

Tilbuddene på psykiatriområdet indebærer bl.a., at den eksisterende Café Tusindfryd udvikles og kommer til at fungere som et vækstcenter for frivilligt socialt arbejde, som indeholder flere tilbud, en ny ’Peer to Peer’ mentorordning samt samarbejde med Dansk Røde Kors om tilbud.

Fakta i forbindelse åbning og corona

Klubtilbuddene starter gradvist op i uge 21. Det sker i overensstemmelse med de gældende corona-retningslinjer og med opfordring til at passe godt på hinanden ved at huske de gode vaner og retningslinjer om afstand og hygiejne. Grundet corona vil åbningen være for inviterede.

Fakta om tilbud:
De uvisiterede klubtilbud fordeler sig på:

Handicapområdet:

  • BEC, Pilevej 4, 5560 Årup: Et cafétilbud og fokus på samarbejde, og udvikling af tilbud ude i foreningerne.
  • Odensevej 2, 5610 Assens: Aktivitetstilbud i huset og besøg af foreningslivet, hvor foreningsaktiviteter kan afprøves.

Psykiatri- og misbrugsområdet:

  • Vækstcenter Tusindfryd, Odensevej 29 c, 5610 Assens og Psykiatricenter Vestervangen 100, 5690 Tommerup: Begge steder er der cafétilbud og forskellige tilbud drevet af frivillige.

 

Yderligere information
Charlotte Kjær, Formand for Social og Sundhed, tlf. 2937 9053
Carsten Petterson, Leder af Socialområdet, Handicap, Psykiatri, Senhjerneskade og Misbrug, tlf. 3031 6470
Kontakt til citerede borgere går via kommunikationskonsulent Jennie Rödin-Nielsen, tlf. 5179 5867, mail:

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.