Onsdag 4. september klokken 19
Carsten Egø Nielsen
Pigerne på Sprogø
Christian Keller, overlæge ved De Kellerske Anstalter, oprettede i 1923 internatet på Sprogø for åndssvage, seksuelt løsagtige kvinder. Internatet eksisterede til 1961. Keller var også initiativtageren til Lov om Adgang til Sterilisation i 1929, Europas første racehygiejniske lov. Allerede i 1911 havde Keller fået oprettet et tilsvarende internat for mænd på Livø.
Vi skal høre historien om kvindehjemmet på Sprogø og om nogle af skæbnerne, f.eks. om en pige, hvor lægen i ansøgningen om at komme til Sprogø bl.a. skrev: ”Forældrene har forsøgt at sende hende ud at tjene, men kun kan slet ikke udføre noget arbejde på egen hånd…..De seneste år har hun haft stærke erotiske tilbøjeligheder, så forældrene må passe på hende både dag og nat.”
Foredraget er ledsaget af samtidige og nutidige fotos.
Carsten Egø Nielsen er uddannet historiker fra Odense Universitet og har siden 2004 beskæftiget sig med lokalhistorien i Vestsjælland og med historien om De Dansk vestindiske Øer. Han har skrevet talrige lokalhistoriske artikler og i 2014 udsendte han en bog om Slagelse under besættelsen.
Onsdag 2. oktober klokken 19
Lone Frederiksen
I 20 år: Cykler til Senegal
Lone Frederiksen vil fortælle om tyve års samarbejde med bondeforeningen COLUFIFA i Senegal og Gambia.
Her i Danmark har foreningen i alle årene indsamlet brugte cykler m.m. m., som har fået nyt liv i de vestafrikanske landsbyer.
Sammen med sin afrikansk partner har foreningen arbejdet med sundhedsoplysning, især med fokus på at bekæmpe malaria og forbedre ernæringen.
Igennem 16 år har den med støtte fra den danske udviklingsbistand også hjulpet med at udvikle det lokale landbrug.
Gennem billeder og fortælling fra de mange års frivillige arbejde skal vi høre om dagliglivet i landsbyerne og om, hvilke forandringer arbejdet har bidraget til.
Endelig vil hun fortælle om sit ægteskab med Cheickouna Diaby, som hun giftede sig med i 2001 og dermed blev fjerde kone i en muslimsk bondefamilie.
Lone Frederiksen rejste i 1998 første gang til Senegal med foreningen Cykler til Senegal og har, indtil for et par år siden, været der 2-3 gange om året, med danske turister og i forbindelse med projekttilsyn.
Siden 2001 har hun stået som koordinator for Cykler til Senegals udviklingsprojekter og fra 2011 desuden som bestyrelsesformand.
Lone Frederiksen er uddannet cand.mag. i engelsk og dansk fra Københavns Universitet i 1977.
Efter afsluttet eksamen var hun med til at starte Storkollektivet Svanholm i Hornsherred, hvor hun boede fra 1978 til 1985 og primært arbejdede i landbruget.
Efterfølgende har hun været lærer på jordbrugsafdelingen på Slagelse og Holstebro tekniske skoler.
Fra 1999 til 2011 har hun været tilknyttet Danida-finansierede netværk for udviklingsarbejde.
Onsdag 20. november klokken 19
Thomas Wegener Friis
Tyskland og ”Murens fald” i 1989
I år er det 30 år siden en af de mest skelsættende begivenheder i det 20. århundredes Europæiske historie – for ikke at sige i verdenshistorien – fandt sted. Efter at Ungarn, Polen, Østtyskland, Tjekkoslovakiet og Bulgarien havde været holdt i Sovjetunionens lænker i årtier, begyndte det sovjetrussiske system at bryde sammen og regimerne faldt som dominobrikker. Foredraget vil handle om Tyskland og ”Murens fald” 9. november 1989, som indledte optøningen af ”Den kolde Krig”.
Foredraget vil berøre emner som ”Det delte Tyskland”, ”Situationen i Østtyskland og Berlin kort før 1989”, ”Murens fald og forholdene i sommeren og efteråret 1989”
Thomas Wegener Friis er ph.d. og lektor ved Institut for Historie, Center for Koldkrigsstuder og Historiestudiet i Odense på SDU.
Onsdag den 11. december klokken 19
Michael Abel
”Noget om Halfdan”
Halfdan Rasmussen digteriske åre randt ud i 2002, da han efter et langt og kreativt liv døde, men han efterlod heldigvis sit digterværk i bedste velgående, og det gælder Ikke mindst de både morsomme og tankevækkende ”Noget om- viser”.
I ”Noget om Halfdan”, der har karakter af et viseforedrag, synger Michael Abel en række af viserne og fortæller ind imellem om Halfdan Rasmussens liv og digtning.
Michael Abel har – sideløbende med et arbejde som advokat – igennem 40 år været visesanger. Han er med sin sang og sin guitar rundet af den nordiske visetradition og uddannet i Sverige på den Nordiske Viseskole i Kungälv.
Han har sunget viser i talrige sammenhænge i Danmark og Sverige, herunder i kirker, sognehuse, på højskoler, i kunstforeninger m.v.
Alle foredragene foregår i biografsalen.
Entréen er 80 kroner, dog kun 60 kroner for medlemmer af Industriens Foredragsforening og Vissenbjerg Borger og Kulturforening.
Særarrangement
Miljø- og klimakonference 30. oktober klokken 19
Kulturhuset Industrien, Biografsalen.
Information følger senere
Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.