Brende Å

Træbroen under Brende å er et godt sted at e strømfaldene. Foto: MJ

Træbroen under Brende å er et godt sted at e strømfaldene. Foto: MJ

På mediet Aarup.dk har vi besluttet at beskrive en del af egnens seværdigheder, herunder også på engelsk, tysk og fransk. Vi lever jo i moderne tid præget af en globalisering, der er lige så vanskelig at bremse, som det er at rulle vandet i Brende Å baglæns. Mon nogen har prøvet på det?

Åen er med ca. 28 km. Vestfyns største vandløb, og det styrkes af flere ”bifloder” undervejs. Den udspringer vest for Tommerup Stationsby – selv forskerne ved vist ikke helt præcist hvor – og den udmunder i Lillebælt ca. 10 km nord for Assens. Undervejs har den et fald på mindst 40 meter, og der er en del strømfald undervejs – nogle af dem ligner næsten små vandfald, især vest for Aarup og i Ørsbjerg Skov, hvor der er erosionsdale.

Brende ÅVed åen har der været vandkraftudnyttelse siden omkring år 15oo – måske før, ved Vestergade 80 Aarup/Skydebjerg Vandmølle blev vandet udnyttet helt frem til ca. 1884. Der har også været andre vandmøller, fx Faurskov Vandmølle.

Der er et rigt fugle- og planteliv ved åen, og rundt om Aarup By er der i foråret 2016 åbnet en fiskerute med mulighed for lystfiskeri for alle – der kræves dog fisketegn.

Og fisk er der vist mange af – mange lystfiskere har taget bækørreder, og tidligere har amtets fiskekontrollører ved elektrofiskeri taget store havørreder, når de går op for at gyde i vinterperioden. Hvis man googler Brende Å, kan man se filmklip af det.

H.W.

Har du en nyhed eller en begivenhed du ønsker at dele med 5560, kan du kontakte os på eller indtaste den på nyhed

 

Bogmærk Permalink.