Brende Å

Træbroen under Brende å er et godt sted at e strømfaldene. Foto: MJ

Træbroen under Brende å er et godt sted at e strømfaldene. Foto: MJ

På mediet Aarup.dk har vi besluttet at beskrive en del af egnens seværdigheder, herunder også på engelsk, tysk og fransk. Vi lever jo i moderne tid præget af en globalisering, der er lige så vanskelig at bremse, som det er at rulle vandet i Brende Å baglæns. Mon nogen har prøvet på det?

Åen er med ca. 28 km. Vestfyns største vandløb, og det styrkes af flere ”bifloder” undervejs. Den udspringer vest for Tommerup Stationsby – selv forskerne ved vist ikke helt præcist hvor – og den udmunder i Lillebælt ca. 10 km nord for Assens. Undervejs har den et fald på mindst 40 meter, og der er en del strømfald undervejs – nogle af dem ligner næsten små vandfald, især vest for Aarup og i Ørsbjerg Skov, hvor der er erosionsdale.

Brende ÅVed åen har der været vandkraftudnyttelse siden omkring år 15oo – måske før, ved Vestergade 80 Aarup/Skydebjerg Vandmølle blev vandet udnyttet helt frem til ca. 1884. Der har også været andre vandmøller, fx Faurskov Vandmølle.

Der er et rigt fugle- og planteliv ved åen, og rundt om Aarup By er der i foråret 2016 åbnet en fiskerute med mulighed for lystfiskeri for alle – der kræves dog fisketegn.

Og fisk er der vist mange af – mange lystfiskere har taget bækørreder, og tidligere har amtets fiskekontrollører ved elektrofiskeri taget store havørreder, når de går op for at gyde i vinterperioden. Hvis man googler Brende Å, kan man se filmklip af det.

H.W.

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.