Trankebar: fra tropekoloni til dansk-indisk kulturcenter

Foredrag med Poul Petersen på Kulturhuset Industrien onsdag 29. september klokken 19
Aarup
I 1618 afgik fem skibe fra København mod Asien. Kong Christian 4. var gået sammen nogle med københavnske forretningsfolk om at anlægge en handelskoloni, hvorfra danske skibe skulle hjemføre eftertragtede varer som peber. Eventyret endte med at skibene næsten to år senere landede på Coromandelskysten i Sydindien. Lederen af delegationen lejede et stykke land og opførte en borg på størrelse med Kronborg, som fik navnet Dansborg, mens kolonien fik navnet Trankebar. Det fortæller Poul Petersen, Tommerup, der formand for Foreningen Trankebar og tidligere forstander på Vestfyns Efterskole.

Anledningen er det foredrag, han holder i Kulturhuset Industriens biografsal onsdag 29. september klokken 19.

Trankebar var dansk i 225 år, indtil den i 1845 blev afhændet til Briterne.

For 30-40 år siden var glansen for længst gået af den gamle handelsstation, som var præget af betydeligt forfald.

  • Det satte vi os for at genoprette. I 2002 renoverede vi den første del af Fort Dansborg, for at fortsætte med gravsteder på den danske kirkegård og Guvernørhuset. Det blev domicil for Dansk-Indisk Kulturcenter med Trankebar Maritime Museum og Dronningens Historiske Bibliotek… og indimellem giver vi under vore ophold i Trankebar undervisning i vores fælles dansk-indiske kultur og historie på de lokale skoler og seminarier om aftenen.
  • For tiden er vi ved at renovere Kommandantens hus på Dronningensgade, hvor den danske guvernør har boet. Vi har den store glæde at vi gennem årene hele tiden har modtaget små donationer, som har hjulpet os på vej.

Industriens Foredragsforening er arrangør. Billetprisen er 80 kroner. Dog kun 60 kroner for medlemmer af Industriens Foredragsforening og Vissenbjerg Kultur- og Borgerforening.

Med venlig hilsen,

Henning Frandsen

Formand for Industriens Foredragsforening

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.