Industriens Foredragsforening – foråret 2019

Onsdag 9. januar 2019 klokken 19, Galleriet
Mette Fløjborg : Sådan kommer du i gang med slægtsforskning

Vi kender allesammen fars og mors fødselsdag, men hvordan finder vi oplysninger om vores bedsteforældre og oldeforældre? Og om dem, der er født i 1700-1800- tallet? Og hvad kan vi forvente at finde? Det er altid en god idé at spørge de gamle i familien, men pludselig er man selv den ældste, og der er ingen at spørge. Mette Fløjborg vil vise, hvordan man får hul på slægtsforskningen med meget få oplysninger i bagagen. Vi starter med mors dåbsattest og graver tilbage derfra. Undervejs finder vi spændende ting og snakker om, hvordan man holder styr på alle oplysningerne med et slægtsforskning-program.

Mette Fløjborg er formand for Danske Slægtsforskere Odensewww.dis-odense.dk/

Entré 80 kroner; dog kun 60 kroner for medlemmer af Industriens Foredragsforening og Vissenbjerg Borger- og Kulturforening. Entréen inkluderer kaffe og småkager.

 

Lørdag 26. januar klokken 14, biosalen
Hans Walmar og Mogens Kragsig Jensen: Middelfart Venstreblad og lensafløsningen 1919

Hans Walmar vil fortælle om avisen Middelfart Venstreblad med udgangspunkt i sin bog “Aldrig færdig, altid fremad” fra 2014.

Tidligere havde Middelfart Venstreblad en markedsandel på 70 – 90% i lokalsamfundene i den nuværende Middelfart Kommune og i visse tilgrænsende sogne, bl.a. Rørup. I Aarup havde den aflæggeren, filialavisen, Aarup Venstreblad fra 1917 – 1932.

Foredraget har fokus på avisens placering i lokalsamfundet, holdningen til husmændene og lensafløsningen.

Forskningsbibliotekar Mogens Kragsig Jensen fortæller om lensafløsningen i 1919, lovens tilblivelse, baggrund og konsekvenser.

Loven, som blev vedtaget 4. oktober 1919, betød ophævelse af len, stamhuse og fideikommisgodser. Videre skulle besidderne mod erstatning afgive en 1/3 af jordarealet til udstykning af husmandsbrug.

Lensafløsningen berørte ca. 10 pct. af landets jord. 20.000 hektar blev udstykket til husmandsbrug.

Foredraget holdes i samarbejde med Lokalhistorisk Forening Aarup og Historisk Forening for Fyn.

Hans Walmar er tilknyttet portalen ”Aarup.dk” som skribent.

Mogens Kragsig Jensen er forskningsbibliotekar på Syddansk Universitet.

Gratis entré for medlemmer af Aarup Lokalhistoriske Forening, Historisk Forening for Fyn og Industriens Foredragsforening; 60 kroner for alle andre. Alle tilhørere skal betale 20 kroner for kaffe.

 

Onsdag 6. februar klokken 19, Galleriet
Palle Jensen: Glimt i øret

Løs snak med lidt i(ndhold)

Palle Jensen giver med glimt i øret stemningsbilleder fra en barndom i 1950’erne og 1960’erne holdt op og fortalt på en måde, så de måske bliver genkendelige for erindringen.

Palle Jensen har været sognepræst i Lindelse og Nørre Broby samt provst i Faaborg Provsti. Han gik på pension i 2015 for at pleje interessen for teologiske, kunsthistoriske og litterære emner.

Entré 80 kroner; dog kun 60 kroner for medlemmer af Industriens Foredragsforening og Vissenbjerg Borger- og Kulturforening. Entréen inkluderer kaffe og småkager.

 

6.marts klokken 19, biosalen
Jesper Grønkjær i Nordkorea: En førstehåndsberetning fra verdens strengeste diktaturstat

Tryllekunstner og tv-debattør Jesper Grønkjær rejser kloden rundt for at skabe smil. Særligt er han kendt for sine anmelderroste bøger og tv-dokumentarer, hvor han begiver sig ind i lukkede miljøer. Han har besøgt massemordere i Mellemamerika, kannibaler på Ny Guinea og munke i Tibet. Og så har han udfordret skæbnen i diktaturstaten Nordkorea.

Planen var enkel, men udførelsen svær: At rejse ind i verdens mest lukkede land, og dér sprede dansk humor blandt de sky nordkoreanere. Ved ankomsten til landet blev han modtaget af to vagter, der overvågede ham under hele turen. Hans pas blev taget fra ham, og om aftenen blev han lukket inde på hotellet. Han blev afskærmet fra lokalbefolkningen, som han hverken måtte tale med eller fotografere. Til daglig blev det til mange timers påtvungen kørsel for at komme ud at se de monumenter og statuer, der alle havde det ene mål at hylde præsidenterne fra Kim-dynastiet.

Jesper Grønkjær har netop også været i Sydkorea, hvor det,  som den første dansker forfatter,  er lykkedes ham at lave interviews med nordkoreanske afhoppere, der fortæller om deres flugt og det samfund, som han blev nægtet at se.

Det er på en gang humoristiske og tankevækkende personlige fortællinger foredraget byder på. Det hele krydres med fotos og tv-klip- og med et indblik i Korea-krigen og den politik, der har skabt et land, der er både gådefuldt og mystisk.

Jesper Grønkjær er forfatter, tryllekunstner og samfundsdebattør på TV2 Østjylland.

Entré 80 kroner; dog kun 60 kroner for medlemmer af Industriens Foredragsforening og Vissenbjerg Borger- og Kulturforening. Entréen inkluderer kaffe og småkager.

Onsdag 3. april klokken 19, Galleriet

Jakob Høvsgaard og Johnny Harboe: Dannebrog gennem 800 år
I 2019 fejrer Dannebrog 800 års fødselsdag. Fortællerduoen Høvsgaard og Harboe belyser gennem otte fortællinger Dannebrogs betydning for den danske folkesjæl igennem de 800 år, der er gået, siden flaget ifølge myten faldt ned fra himlen under slaget ved Lyndanisse i år 1219.

Fortællingerne vil bringe publikum vidt omkring. I krig, til jul, på ferie, på havet og til landskamp; Dannebrog har været allestedsnærværende i al den tid danskerne har kaldt sig for danske. Af samme grund klinger spørgsmålet om, hvad det vil sige at være dansk, med i alle fortællingerne.

Høvsgaard & Harboe er en fortælleduo, der tilbyder fortællearrangementer til et bredt publikum. Med massiv erfaring fra friskoleverdenens tradition for det levende ord leverer de tankevækkende og underholdende fortællinger til alle aldersgrupper.

Jakob Høvsgaard er cand.mag. i historie og friskolelærer ved Middelfart Friskole.

Johnny Harboe er mag.art. i litteraturvidenskab, forfatter og friskolelærer ved Kertemindeegnens Friskole.

Entré 80 kroner; dog kun 60 kroner for medlemmer af Industriens Foredragsforening og Vissenbjerg Borger- og Kulturforening. Entréen inkluderer kaffe og småkager.

Kontingent 2019
Med det nye år er det blevet tid til at betale kontingent.

Kontingentet er – og det er uændret – 50 kroner for et helt år.
Beløbet bedes indbetalt/overført til vores konto i Totalbanken: Regnr. 6880   kontonr. 107 9929

 

 

 

 

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.