Den historiske halvmarathon (7) – genudsendelse

Kerte IdrætsforeningGennem Kerte
Vi er nu nået ud på Kertevej ved forsamlingshuset fra 1906, og ruten går nu mod vest – hen mod Kertes idrætsforening og skolen, der lukkede i 1990’erne.
Byen havde engang egen brugs, mekanikerværksted og flere andre håndværksvirksomheder.

Kerte kirkeKirken og tårnet
Kerte Kirke er fra 1100-tallet som så mange andre landsbykirker. Tårnet ligger lidt afsides – 16 meter væk, og legenden fortæller, at man egentlig forsøgte at bygge det sammen med kirken, så blev det smadret af store sten, som blev kastet af trolden fra Barløse. Han kunne absolut ikke lide lyden af kirkeklokker. Først da man lod det bygge 16 meter borte fra kirken, lod denne forfærdelige trold det blive stående.
Den historiske forklaring er muligvis, at man bare måtte bygge på fast undergrund, for at tårnet ikke skulle vælte.
Legenden fortæller også, at troldens sten ligger nede i Brende Å, og at der angiveligt for folk med god fantasi skulle være fingeraftryk fra uhyret på den.
I Aarup.dk har vi ikke kunnet finde den. Men vi har besluttet at donere et gavekort på 200 kr. eller en karton vin til samme beløb til den person, der kan sende os det bedste foto af sten + fingeraftryk. Send det på

strømfald - MølleknappeTidlig undervisning i Kerte
Ved Kerte Kirke var der undervisning meget tidligt, og den har måske foregået i våbenhuset. Godt 60 år efter reformationen var biskop Jacob Madsen på besøg i 1589, mens Lauritz var sædedegn (fastboende lærer), og så havde man travlt med at gøre alt klar til det fine besøg.
Så nogle steder var der altså undervisning på landet mange år før folkeskoleloven af 1814. Lønnen var til dels i naturalier, og nogle gange fulgte der en jordlod med til et par husdyr. Sommetider blev lønnen ikke udbetalt, så græske tilstande har også været kendt i Danmark. Det skete flere gange i 1700-tallet.

Engen ved MølleknappeNed ad Mølleknappe
Lige vest for kirkegården drejer vi så ned ad Mølleknappe og fortsætter ad en sti ned til åen ved træbroen ved den flotte slugt og de kraftige strømfald. Måske møder man her nogle af dem, der foretrak ruten gennem Ørsbjerg Skov.
Man kan også beundre de flotte enge med græssende heste. Måske er der også en flok rådyr. Og det er ikke langt herfra, at troldens sten må være – så husk kameraet.
Herefter går ruten så tilbage til Kerte Kirke og vestpå mod Faurskov.

H.W.

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.