”Torskebjerg” på ”Ørsbjerg Mark”?

Træbroen under Brende å er et godt sted at e strømfaldene. Foto: MJ

Træbroen under Brende å er et godt sted at se strømfaldene. Foto: MJ

I året 1936 udkom det store værk ”Danmarks store Øer”, og det var skrevet af forfatteren Achton Friis.

Kerte Sogn og andre lokaliteter på Vestfyn er omtalt i bind 1, og i skildringen af bl.a. Brende Å – dalen er forfatteren dybt imponeret af den usædvanlige skønhed ved Kerte og Mølleknappe. Og hvem bliver ikke også det i vore tider?

Læs fx ”Den historiske Halvmarathon”, der har været bragt på mediet www.Aarup.dk  .

Ud over sagnet om Barløse-trolden, der kastede sten efter kirketårnet i Kerte, hørte han også et andet sagn, og sagn skal ikke tages alt for bogstaveligt. De kan dog godt forstås som forklaringer eller tolkninger af noget uforståeligt fra ”en uvidenskabelig tid”.

Sagnet
Ifølge det sagn, som Achton Friis hørte af ”gamle mennesker” i lokalområdet ca. 1935, gik nogle ”hellige brødre” op på ”Torskebjerg” på ”Ørsbjerg Mark” for at nyde udsigten. Da den allerhelligste af dem fik øje på Brende Å, gik han derned, og alene ”ved sin tankes kraft” (altså uden fiskeredskaber) halede han en stor torsk op af vandet – over én mil fra havet – (og måske endda uden fisketegn).

Spørgsmål
Sagnet vil blive omtalt i forbindelse med et lokalhistorisk arbejde for Aarup lokalhistoriske Arkiv, men det kunne være interessant, om nogen i vore dage kan oplyse, om ”Torskebjerg” og ”Ørsbjerg Mark” har været betegnelser, der var i brug for 85-90 år siden – eller endnu tidligere?

(Kan ”bjerget” fx være Ørsbjerg Knold, Ørsbjerg Ler, Jarlebjerg, Troldebakke eller noget helt andet, som i fordums tid sideløbende også blev kaldt noget andet? For ellers er der vist ikke andre ”bjergmassiver” i Kertes omegn?)

Hvis nogen kan oplyse det, eller har en teori, så skriv eller ring gerne til Hans Walmar, tlf. 61776443 eller mail:

H.W./Aarup.dk

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.