Søren Brostrøm tiltrak næsten 400 rotarianere til foredrag

Men selvfølgelig foregik det i den virtuelle verden hjemme bag skærmene. Aarup Rotary Klub havde fået fat i den eftertragtede direktør for Sundhedsstyrelsen, der delte ud af sin store viden om bekæmpelse af sygdomme.

– Vi er stolte over, at vi kunne få en aftale med Søren Brostrøm. Der var mange medlemmer af Rotary fra vores lokale klub og hele distriktet, der klikkede sig ind til et spændende foredrag, 372 stykker, siger Lars Gregersen, der er præsident i Aarup Rotary Klub.

Søren Brostrøm kom blandt andet ind på vigtigheden og betydningen af Rotarys indsats mod polio, og hvad denne indsats har givet af lærdom og erfaring, som udnyttes i den nuværende pandemi og ikke mindst, hvorfor det er vigtigt at blive vaccineret

– Udryddelsen af polio er en sag, der ligger mig meget på hjertet. Rotaryklubberne i hele verden spiller en kæmpe rolle i bekæmpelsen af polio. Vi kan i vores levetid se frem til udryddelsen af en forfærdelig sygdom. Når det sker, vil der helt sikkert lyde en helt særlig og stor tak til Rotary, sagde Søren Brostrøm, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik, og siden oktober 2015 har han været direktør for Sundhedsstyrelsen. Fra maj 2021 bliver han medlem af WHO’s Executive Board, der er Rotarys vigtigste samarbejdspartner i kampen mod polio.

Samme principper mod Covid19
Han fortalte om udryddelsen af kopper, en smitsom virus med høj dødelighed, der hærgede i 50’erne og 60’erne.

– De tiltag, der virkede, de er velbeskrevede, og det er samme principper som vi bruger i kampen mod Corona. Blandt andet isolation af smittede og opsporing ved at kontakte smittede, dengang foregik det over telefonen. Der blev også oprettet en døgnbetjent telefon, som kan ses som en forløber til nutidens Corona-hotline, sagde han og fortsatte:

– Vi ophørte med koppevaccineprogrammet i 1976. Det var lovbestemt, at man skulle koppevaccineres. På verdensplan kostede det et par 100 millioner dollars at komme kopper til livs. Det er den billigste og største succes i lægehistorien, der har reddet flest menneskeliv. Vi har stadig koppevaccine på frost nok til at vaccinere hele Danmark, fastslog han.

Udryddelse af polio
Han sagde, at der er det samme potentiale for planen for udryddelsen af polio.

– Rotary kommer ind i begyndelsen af 70’erne, hvor der er store problemer i Asien og Afrika. En strategi og kampagne bliver vedtaget i 1988. Rotary fortjener hæder. Nu er der mellem 100-200 tilfælde af polio på verdensplan. Indien blev poliofrit i 2014, og det var en stor bedrift i et land med så mange mennesker.

– Sidste års store succes i forhold til polio, der druknede lidt i snakken om Corona, var, at Afrika kunne erklæres poliofrit. Det lykkedes kun takket være et tæt samarbejde mellem mange parter. Vi er ikke helt i mål, der er to lande, hvor der stadig er poliosmitte. Det er er Pakistan og Afghanistan, som er lande plaget af intern splittelse. Her er det svært at lave sundhedsindsatser, men det skal nok lykkedes.

Fra tiger til killing
Søren Brostrøm kom ind på kampen om Covid19, og det, der især kendetegner succes her er den hurtige fremkomst af vacciner.

– Jeg tror desværre ikke, at vi får så let ved at udrydde Covid19, fordi den smitter fra dyr. Derfor er Ebola og Malaria også svære at få bugt med. Vi kan få tæmmet Covid19, så det bliver mere en kattekilling end en stor tiger, fastslog han.

En spørger ville vide, om folks holdning til vaccinationer har ændret sig gennem tiden.

– Der har altid hersket skepsis mod vaccine. HPV vaccinen mødte stor modstand. Den kom vi over ved at have fokus om at kommunikere åbent og ærligt om alt, hvad vi ved og ikke ved. Og gennem en alliance med Kræftens Bekæmpelse og Rotary støttede også op. Nu har vi en større opbakning til HPV vaccinen. Herhjemme ved vi, at 8 eller 9 ud af 10 vil anbefale vaccinen, og der er vi førende i hele Europa. Så vi skal kommunikere åbent, så tror jeg på, at vi kan vi bevare befolkningens tillid til vacciner, lød svare fra Søren Brostrøm.

Hæder til Søren Brostrøm
Foredraget blev også en naturlig anledning til at hædre Søren Brostrøm for hans arbejde for folkesundheden. Aarup Rotary Klub udnævnte ham til Paul Harris Fellow, en af de fornemste hædersbevisninger, der findes i Rotary.

– Du modtager Paul Harris Fellow, fordi du arbejder for sundhed i hele verden. Vi håber at se dig som medlem af Rotary i Danmark, sagde Lars Gregersen fra Aarup Rotary Klub.

Søren Brostrøm var glad og overrasket over hædersbevisningen.

– Mange tak og jeg er meget beæret. Jeg vil bære nålen, når jeg igen kan komme rundt og besøge Rotary-klubber, sagde han.

Aarup Rotary Klub har lige sendt 5000 kroner af sted til End Polio Now, og det har blandt andet været med til at give et certifikat fra Rotary Foundation for at være den klub i distriktet, der donerer flest penge til End Polio Now.

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.