Jernbanen og stationsbyen – Paneldebatten

Som nævnt i vores første artikel om foredragsforeningens store arrangement den 16./9. var der paneldebat efter professor Nørregård Frandsens livsbekræftende og fine foredrag.
Aarup.dk bringer her nogle af deltagernes mest markante synspunkter om vores bys ve og vel.

Borgmester Søren Steen Andersen, erhvervs- og turistchef Kristine Lyngbo, bankdirektør Ivan Sløk, fmd. for kulturelt samråd, Johan Rosenring og Peter Brogaard, formand for handelsstandsforeningen sad i panelet. Foto: HW

Borgmester Søren Steen Andersen, erhvervs- og turistchef Kristine Lyngbo, bankdirektør Ivan Sløk, fmd. for kulturelt samråd, Johan Rosenring og Peter Brogaard, formand for handelsstandsforeningen sad i panelet. Foto: HW

Borgmester Søren Steen Andersen
Han fremhævede stationens og jernbanens betydning, og den rejsemåde bliver særdeles godt brugt i Aarup og Tommerup.
I Aarup er der et meget stort indpendlingsoverskud, men vi skal fortsat arbejde for at bevare jernbanen og for at få et 3. spor på motorvejen. Og byen er virkelig et godt sted at bo, for vi har indhold, og vi kan se ud til kanten. Men vi skal huske at bevare særpræget, og vi skal heller ikke glemme at tænke erhverv, handel og kultur sammen. Grænserne er jo flydende i dag, hvor fx oplevelsesindustrien buldrer frem.
Aarup har mange gode boligmiljøer, men vi skal ikke glemme behovet hos dem, der ønsker en bolig på fx 50, 70 eller 90 m2.

Bankdirektør Ivan Sløk
Han ser absolut en fremtid for byen, og det har mange årsager, fx flg.: Stationen, motorvejen, hovedvejen, det rige butiksliv, de mange nye borgere, nye boliggrunde, gode virksomheder i vækst, den store og positive indpendling til byens mange arbejdspladser, sporten og det rige kulturliv, Industrien og de to velfungerende skoler i Aarup og Orte.
Der kan forekomme tomme butikker, men heldigvis kommer der så ofte noget nyt igen.
Han vil også gerne overveje andre boligtyper, fx flere mindre enheder, sagde han, da det spørgsmål blev rejst. Og han vil meget gerne høre mere om de projekter, der ikke kan finansieres på anden vis. 
Generelt er postnummer 5560 ikke dårligt at få finansieret i, andre har det værre, slutter han.

jubilæumsforedrag publikumErhvervs- og turismechef, Kristine Lyngbo
Hun er opr. københavner, men foretrækker i dag absolut Vestfyn.
Efter hendes mening bør vi tænke og tale alt det gode op – tænke på mulighederne ved motorvejen, hvor fx ingeniørfirmaet PJD i Grønnemose har alle de trafikale fordele. Folk deroppe og i Aarup vil virkelig have skabt et innovationsmiljø tæt på levende boligmiljøer, og både oppe ved motovejen og i Aarup by kan der udvikles et rent bolig- erhvervssmørhul. Og man må absolut ikke glemme den nære turisme.
I al erhvervsudvikling gælder det, at virksomheden må være synlig, hvis den vil afsætte.

Peter Brogaard, fmd. for handelsstandsforeningen
Peter er selv iværksætter med en butik, der har både briller, ure og smykker, og desuden er han meget aktiv med en internetbutik. Efter hans mening har Aarup en meget lys fremtid, og han vil absolut fortsætte sit virke her. Han mener, at Totalbanken gør det rigtigt godt for de lokale erhvervsdrivende, mens de andre banker ikke altid er så villige over for de mindre byer.
Han ser Aarup som den helt ideelle by at pendle fra, og i hans optik er det også vigtigt, at butikkerne bevares – det holder klart huspriserne oppe. Vi har mange gode butikker, men måske mangler vi en MATAS.
På et direkte spørgsmål om nethandel, hvor han selv er aktiv, svarede han: Man skal tænke sig godt om, der skal investeres, og det er jo ikke gratis. Men med hårdt slid kan det lykkes, og det kan give flere arbejdspladser.

Johan Rosenring, fmd. for Kulturelt Samråd
Johan bor egentlig i Andebølle, men han var ankermand i Aarup-i-live, og han er meget aktiv i foreningslivet på Industrien.
Når vi mennesker vil have vækst, så må vi udvikle os og gøre noget andet. Det er nøglen, og byen er selvrealisering, mener han. Aktive medborgere skaber arbejdspladser – tænk bare på foredragsforeningen og på Frøbjerg Festspil – foreninger er jo også kunder, der kommer til byen og omsætter.
Og investering – ja det er også investering i de menneskelige kompetencer og i menneskets udsyn.
Tænk bare på Aarup-i-live, den har ført til efterhånden 10 nye foreninger på Industrien på ca. 2 år.
Mennesker myldrer ud og ind af det kraftcenter og kommer derfor også forbi byens butikker.

H.W.

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.