Irsk fortælling og musik i Aarup Bio 25./11.

Reillys Rebels-001Fortælling og instrumenter
Industriens Foredragsforening kan den 25. november kl. 19.00 tilbyde et lidt utraditionelt arrangement i Aarup Bio.
Den dag kommer Reillys Rebels til Aarup for at fortælle om den irske musiktradition, men de nøjes ikke med det.
De vil nemlig også vise instrumenter og fortælle om dem, fx den irske sækkepibe, Uilleannpipes, der er en bælgblæst sækkepibe i modsætning til den skotske type, der er mundblæst.

Musikken
Men gruppen nøjes ikke med at fortælle og vise instrumenter.
Den vil selvfølgelig også spille en del numre, og så skal vi ikke undvære den særlige irske humor.
Det sørger ireren Joe Reilly for. Den mand er ikke uden humor for at sige det på jysk.

Så der er lagt op til en aften med både fortælling/folkeoplysning og underholdning med sange og musik.

Det er Industriens Foredragsforening, der er arrangør.
Og denne aftens program er en udvidelse i forhold til oplysningerne i den oprindelige brochure,
men man kan komme ind til samme lave pris som normalt.

H.W.

Uilleannpipes

Den irske sækkepibe kaldet Uilleannpipes har sin oprindelse ca. 1740. Uilleann betyder albue. Uilleannpipes er en bælgblæst sækkepibe i modsætning til den skotske sækkepibe , som er mundblæst.  Uilleannpipes består af sæk, blæsebælg, chanter. 3 drones og 3 regulators.

Bælg og sæk leverer luft til sækkepiben. Chanteret spiller melodistemmen. Dronerne leverer en ensartet 3 oktav tone. Regulatorerne laver harmonier. De bliver spiller med håndledet.

sækkepibe

Kilde :http://eugenelambe.com/

Instrumentet er håndbygget i forskellige træsorter. De første træsorter var blomme, æble og pæretræ. I dag er det hovedsagligt ibenholt og buksbom( boxwood). Prisen for et fullset er ca. 30000-80000 kr.

 Til forskel fra andre sækkepiber, kan instrumentet spille i 2 octaver. Hvilket stiller store krav til rørbladet i chanteret, som er et dobbelt rørblad. Chanteret er konisk udboret,som en obo, hvor inspirationen til instrumentet muligvis er kommet.

 Der er i alt 7 rørblade i piben. 3 enkelt rørblade og 4 dobbelt rørblade, kaldes for reeds. Det er et kæmpearbejde at få disse rørblade afbalanceret,så de stemmer. Instrument bygges i forskellige tonearter. Tonearter er B,Bb,C,C# og D.

Uilleannpipes er et meget svært instrument at mestre. Det kræver års praksis bare at nå et lille stykke af vejen. Der er nedskrevne regler for udøvelsen af instrumentet. Der er bestemte teknikker,som skal bruges i forbindelse med udøvelsen.

Der er forskellige organisationer som varetager udbredelsen og historien om instrumentet. NPU ( Na Piobairi´Uilleann) er hovedsædet. Ligger i Dublin .

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.