Industriens Foredragsforening i foråret 2020

Onsdag 8. januar klokken 19:

Jørn Buch
Genforeningen 1920 – da Sønderjylland blev delt
Hvorfor blev Sønderjylland delt? Hvorfor kom grænsen til at gå, hvor vi kender den i dag? Kunne grænsen være blevet trukket anderledes? Er den dansk-tyske grænse trukket retfærdigt?
Disse og mange andre spørgsmål vil blive besvaret i foredraget om Genforeningen i 1920.

Da tyskerne i 1914 fejrede 50-året for sejren over Danmark i 1864, var der ikke mange der troede, at Genforeningen var så tæt på. Men krigens udvikling gav de dansksindede sønderjyder en mulighed for at stemme sig hjem til Danmark den 10.februar 1920. Der var to afstemninger, den første i zone I den 10.februar 1920 med et klart dansk flertal, den anden i zone II den 14.marts 1920, hvor der overalt var tysk flertal.

Foredraget vil gøre rede for diskussionen om grænsens forløb, men vil også komme ind på, at grænsen ikke er en historisk grænse, men en demokratisk sindelagsgrænse.

Jørn Buch, f. 1945, er lektor og cand. phil i historie. Han har undervist i Letland, Spanien, Belgien, Ungarn og Danmark og har skrevet en bred vifte af publikationer om bl.a. 1. verdenskrig, mindretal i Europa og Synnejysk Historie.

Foredraget holdes i Galleriet.

 

Onsdag 5. februar klokken 19

Klaus Ebbesen
På vikingetogt
Vikingetogterne gjorde os nordboer berømte i hele Europa. De blev muliggjort af de fremragende vikingeskibe, snekkerne. Men et vikingeskib var enormt kostbart. Kun stormændene havde råd til at bygge vikingeskibe og udruste til vikingetogt. Det var tillige en meget risikabel investering, for mandskabet rent faktisk med livet som indsats, da kun halvdelene af vikingerne nåede hjem, til gengæld så med enorme rigdomme.

Bag vikingerne stod en stærk ledelse, en fast organisation og en klar strategi. Til sidst selve kongemagten.  Selve togterne blev gennemført med militærisk disciplin efter en nøje fastlagt angrebsplan og med en overlegen kampteknik.

Vikingerne var dog ikke kun krigere, men også handelsfolk og helt almindelige mennesker.

Klaus Ebbesen, f. 1946, blev i 1974 mag.art. i arkæologi og Dr. phil i 2006. Han er også erhvervsmand, ejer bl.a. det svenske og det kroatiske e-Universitet.

Foredraget holdes i Galleriet.

 

Onsdag 4. marts klokken 18

Generalforsamling i Industriens Foredragsforening

Der udsendes separat indkaldelse i februar.

 

Onsdag 4. marts klokken 19

Erland Porsmose
Kvægpest, vulkanudbrud og landboreformer
I de sidste få årtier af 1700-tallet omskabtes landskabet til de rammer, som vi kender i dag, og som vi endnu ser omkring os. Erland Porsmose fortæller om den største reformperiode i landbrugets historie og om, hvordan livet på landet blev forandret i løbet af få årtier.

Foredraget vil blive illustreret med eksempler fra Skydebjerg- og Aalsbo-området.

Som indledning vil lokalhistoriker Hans Walmar fortælle om den største naturkatastrofe på den nordlige halvkugle i 12.000 år: nemlig vulkanudbrud på Island i 1783, som fik voldsomme følger for landbruget i hele Vesteuropa i tiden derefter.

Erland Porsmose, f. 1953 er museumsdirektør for Østfyns Museer og Dr. phil på afhandlingen De fynske landsbyers historie.

Foredraget holdes i biografsalen.

 

Onsdag 1. april klokken 19

Peter Pontoppidan Thyssen
Odenses gadepræst fortæller
Foredraget handler bl.a. om Peter Thyssens opsøgende gadearbejde blandt Odenses hjemløse og marginaliserede. Han vil fortælle om nogle skæbner, han har mødt, men frem for alt hvilken betydning det har, at kirken forlader sine beskyttende mure og opsøger de mennesker, som andre ser ned på, i bedste fald har medlidenhed med og giver dem værdighed og håb.

Peter Pontoppidan Thyssen, f. 1945 og teolog fra Aarhus Universitet i 1981. Han har virket som præst i Bolbro, Allerup og Davinde samt domkirken i Odense. Siden 1992 har han også været korshærs-, arresthus- og gadepræst. Han er initiativtager til ”Den rullende varmestue i Odense” og hjemløseorkestret ”Baggårdsbandet”

Foredraget holdes i biografsalen.

 

Kontingent
Årskontingentet for medlemskabet af Industriens Foredragsforening er på 50 kroner.
Medlemmer får 20 kroners rabat på hvert foredrag.
Kontingentet kan indbetales via netbank på vores konto i Totalbanken: 6880 1079929.

 

Glædelig bagjul og godt nytår

 

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.