Den historiske halvmarathon (9) – genudsendelse

Grusgravene er i dag groet til, men man kan stadig se konturerne. Foto: MJ

Grusgravene er i dag groet til, men man kan stadig se konturerne. Foto: MJ

De store grusgrave
Vi forlader nu de uhyggelige begivenheder i marts 1535 og løber videre hen ad Lunghøjvej forbi nogle af de grusgrave, der leverede råstoffer til jernbaneanlægget over Fyn i 1860’erne. Gruset og stenene herfra blev som bekendt hentet af jernbanebisserne med hjemsted i Gelsted.
Dette grus var ganske nødvendigt for jernbaneanlæggets stabilitet hen over sumpede og kuperede strækninger mellem Strib og Nyborg. Og det var nødvendigt igen, da man fik dobbeltsporet i årene 1909-1910.

 

 

Lyng eller ej - Klakkebjerg er altid en afstikker værd. Foto:MJ

Lyng eller ej – Klakkebjerg er altid en afstikker værd. Foto:MJ

Hvis nogen her får lyst til et “sidespring”, kan man tage en afstikker op ad Ørsbjerg Skovvej, hvorfra man kan komme op på Klakkebjerg, hvor man vil prøve at få den historiske lyng tilbage. Der var lyng for 50-60 år siden. Mon den nu er på vej igen?

Tilbage via mindestenen og Ørsbjerg
Vores rute drejer nu ned ad Bjergevej, som vi følger, indtil vi igen kommer ud til Hårevej. der velvilligt fører os tilbage til mindestenen.
Derefter går turen tilbage til Kerte og videre hen til krydset ved Ørsbjerg, der tidligere havde købmand, slagter, frisør m.m. Ved dette kryds drejer ruten ned ad Nedermarken og forbi Nørregård med de mange grøntsager. Vi fortsætter ned mod Brende Å og drejer denne gang ind mod den 150-årige by Aarup.

Salmo Trutta Fario eller Bækørred. Foto: Eric Engbretson

Salmo Trutta Fario eller Bækørred. Foto: Eric Engbretson

Ad Åløkkevejen
På Åløkkevejen løber vi over Fiskebækken igen, og netop her fangede en lystfisker, der i dag ville have været 100 år, en bækørred på 2 kilo, en pæn vægt for denne fisk, der plejer at veje nogle hundrede gram.
Turen går nu videre ind mod den 150-årige forbi de mange flotte landjendomme og markerne med heste, forbi Skydebjerg Vandmølle igen, inden vi til sidst via Vestergade når målet på Sanggaards Plads med N.J. Heidens kunstværk, Synergi.
Her har vi nemlig nået de godt 21 km.

H.W.

Aarup historiske halvmarathon slutter ved skulpturen "Synergi" af Nils Jørgen Heiden. Symbolsk, da turen netop er tænkt som en synergi mellem legeme og ånd kombineret i turen, naturen og historien Foto: MJ

Aarup historiske halvmarathon slutter ved skulpturen “Synergi” af Nils Jørgen Heiden. Symbolsk, da turen netop er tænkt som en synergi mellem legeme og ånd med turen, naturen og historien Foto: MJ

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.