Håndholdt mobil giver farlige situationer

Seks ud af ti danskere har flere gange på en måned oplevet farlige situationer i trafikken på grund af brug af håndholdt mobil. Nu vil en kampagne fra Assens Kommune, Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension have flere til at droppe den håndholdte mobil, når de kører bil og cykel.

”Kør bil, når du kører bil” og ”Kør cykel, når du kører cykel”. Det budskab vil i de kommende uger møde trafikanterne på plakater på mange af landets P-pladser, i biografer, tv og på sociale medier.
Assens Kommune er sammen med 65 andre kommuner, Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension gået med i en landsdækkende kampagne mod uopmærksomhed i trafikken.
Baggrunden er ret dyster: der er uopmærksomhed involveret i omkring en tredjedel af dødsulykkerne på vejene, viser ulykkestal fra Vejdirektoratet.

Mobil skyld i farlige situationer
Mange trafikanter nikker genkendende til, at mobiltelefonen kan give farlige situationer i trafikken. I en undersøgelse har Epinion på vegne af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension spurgt 1.500 trafikanter, hvor ofte de har oplevet farlige situationer i trafikken, fordi føreren af en bil, cykel eller et erhvervskøretøj brugte mobilen håndholdt. Cirka seks ud af ti siger, at det har de oplevet en til flere gange på en måned.

– For nogle er mobilen nærmest en forlængelse af deres arm, og de har meget svært ved at lade den være, når de kører i trafikken. Den adfærd skal vi have ændret, da uopmærksomhed er ekstremt risikabelt og hvert år er skyld i alvorlige ulykker, hvor folk kommer til skade eller mister livet. Og det er intet mobilopkald eller nogen sms værd, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Gennem flere år har Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og kommunerne sat fokus på uopmærksomhed i trafikken. Målinger fra Rådet for Sikker Trafik viser, at det gennem adfærdspåvirkning er lykkes at få stadig flere til at droppe den håndholdte mobil. Men vi er langt fra i mål endnu.

I september blev der indført et klip i kørekortet for at bruge håndholdt elektronisk udstyr bag rattet, hvilket også forventes at have en positiv effekt. Og den aktuelle kampagne ”Læg mobilen – så er du lægger” vil lægge yderligere pres på ved at gøre det socialt uacceptabelt at bruge håndholdt mobil bag rattet eller på cyklen.

– Lige som det er lykkes at gøre spritkørsel uacceptabelt, vil vi også have gjort uopmærksomhed bag rattet eller på cyklen til noget, som vi alle tager afstand fra. Det sociale pres er enormt vigtigt, hvis det skal lykkes at ændre den her uheldige og farlige adfærd i trafikken, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.
Fakta (kilde: Vejdirektoratet og Rådet for Sikker Trafik):
• Der er uopmærksomhed involveret i omkring hver 3. dødsulykke i trafikken.
• Hvis du kører med 80 km/t. og kigger på din mobil i fire sekunder, så har du bevæget dig 89 meter i blinde.
Sådan er straffen for brug af håndholdt mobil:
• Bilister: Klip i kørekortet, 1.500 kroner i bøde og 500 kroner til Offerfonden.
• Cyklister: Bøde på 1.000 kroner.
Om undersøgelsen
Så mange har en eller flere gange inden for den sidste måned oplevet en situation, som de syntes, var farlig eller kunne have udviklet sig farligt, fordi en bilist, erhvervsbilist eller cyklist brugte deres mobil håndholdt, mens de kørte/bevægede sig i trafikken:
• Hovedstaden: 71 %
• Sjælland: 61 %
• Midtjylland: 64 %
• Sydjylland og Fyn: 55 %
• Nordjylland: 62 %
• Gennemsnit: 63 %
(Kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, 1. kvartal 2019, 1.500 adspurgte).

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.