Ferielukning i lokalhistorisk arkiv – jernbaneudstilling på vej

lokalarkivDet lokalhistoriske arkiv i Aarup holder nu ferielukket.
Sidste åbningsdag var torsdag den 25./6., og der åbnes igen efter ferien torsdag den 13. august. Og de frivillige på arkivet kan holde ferie med god samvittighed, for der er allerede arbejdet flittigt med den udstilling, der vises frem på biblioteket i perioden 29. august og indtil den 12. september. Udstillingen starter altså samtidig med sports- og kulturugen.
Den vil primært dreje sig om om stationen og jernbanen, og det er ikke tilfældigt, for den 7. september fylder denne jernbane og dermed byen 150 år.

Aarup jernbanestation

Aarup jernbanestation anno 1915. Foto fra Aarup Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Jernbanens betydning
I dag spekulerer vi måske ikke altid så meget over jernbanens betydning, men den har haft afgørende betydning for stationsbyernes udvikling. Da jernbanen blev grundlagt i 1865 lå der kun få spredte gårde og huse oppe på “Skydebjerg Mark”, og hen imod år 1900 var Skydebjerg og Aarup næsten lige store. Først i 1901 nåede Aarup op på 780 indbyggere, og i dag har den ca. 3.200.
I starten efter 1865 var der kun 4 daglige afgange mellem Nyborg og Strib, men med dobbeltsporet fra 1909-1910 kom der flere daglige afgange, og det blev muligt at få realskoler i bl.a. Aarup og i Nr. Aaby, og det gav et stort løft for uddannelsesniveauet.

Aarup Station

Aarup Station anno 2015. Foto:MJ

Samtidig var der mange ansatte på stationerne – især før lastbilernes ankomst. Store mængder af gods blev jo læsset af eller på ved de små stationer, fx til de handlende og til landmændene. Og det er tydeligt, at stationsbyerne er vokset godt i hele 1900-tallet. Flere byer mellem Odense og Middelfart har 4- eller 5-doblet deres størrelse mellem 1900 og 2000, mens fx Assens og Bogense ikke har flyttet sig meget i denne periode, hvor Danmarks befolkning er vokset fra ca. 2,1 mio. til ca. 5,6 mio. i dag. Her skal man dog tænke på de ca. 200.000 sønderjyder, der kom til i 1920.

H.W.

Har du en nyhed eller en begivenhed du ønsker at dele med 5560, kan du kontakte os på eller indtaste den på nyhed

 

Bogmærk Permalink.