Erholm Besøgshave – åbningsdag nærmer sig

Den økologiske besøgshave ved Erholm har nu fået sat et dyrehegn op, for de grøntsager, der allerede er i groning, skulle jo nødig blive spist af harer og rådyr – de må have føde nok andre steder.

Sædskifte
Haven får et sædskifte efter en fast plan, så hver afgrøde kun kan stå på samme plads hvert fjerde år. På den måde undgår men udtrætning af jorden, og samtidig undgår spredning af plantesygdomme. Det kan fx se således ud:

Del 1: Bl.a. kartofler, hestebønner (kvælstofsamlende), stangbønner, evt. kløver og honningurt i bunden

Del 2: Buskbønner, grønkål, palmekål, broccoli, porrer

Del 3: Høje ærter, majs, squash, bladbeder, løg, spinat og tagetes

Del 4: Gulerødder, tagetes, rødbeder, radiser

Desuden vil der komme et flerårigt bed – og et begynderbed.

Urtehaverenæssance?
Og mon ikke mange børnefamilier og andre igen tænker på at blive delvist selvforsynende i disse inflations-, knapheds- og krigstider?

Fremtiden
Selvom haven kun er på knap 300 m2, så er mulighederne mangfoldige. Der kan måske blive sat et bord/bænkesæt op, der er mulighed for et par frugttræer, der kan blive lavet anskuelsesundervisning i frøsamling – kun (manglende) fantasi sætter grænser.

Andre muligheder er samtaler og inspiration i samtaler med de frivillige på arbejdsdagene, og der kan måske komme små kurser af fx et par timers varighed.

Information
Der vil formentlig blive sat tavler op med (1) principperne for økologisk havebrug, (2) ideerne bag det økologiske landbrug på Erholm, (3) oplysninger om Erholm med park og skovbrug, (4) information om Foreningen Praktisk Økologi.

Haven skulle gerne blive et nyt godt element i den vifte af gode oplevelses- og inspirationsmuligheder, vi ellers har i stort omfang i postnummer 5560 og i Assens Kommune i øvrigt.

Og måske bør der også være informationstavler på engelsk, tysk og fransk.

Åbningsdagen – og andre besøgsmuligheder
Den officielle indvielse sker lørdag den 4. juni kl. 11.00.
Desuden vil der være mulighed for at bese herlighederne ved den store økologiske markdag på Erholm – og den afholdes den 15. juni hele dage. Herregårdenes dag den 21. august er også en mulig fremvisningsdag for haven.

H.W./Aarup.dk

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.