Brende Å-dalen ca. 1935 – og nu

I 1936 udkom Achton Friis’ store værk om Danmarks store Øer, og i det værk er han mere end imponeret af landskabet både lige ved åen og de nære omgivelser.

De flotteste steder
Syd for Kerte nyder han udsigten fra Jarlebjerg ud over Lillebælt. Men der er også andre spændende muligheder for øjet, fx det fine snoede åløb med strømfald lige ved den i 1947 nedbrændte gård Mølleknappe. Lidt længere mod vest så han også med beundring de ”næsten helt jyske lyngbakker”, fx var Klakkebjerg jo lyngklædt i 50’erne ifølge øjenvidner – og er ved at blive det igen.

Ved Åstedet på den nuværende Åløkkevej skar åen sig ned i bakkerne, hvis skrænter eller mure skærmede vandet nede på dalbunden for denne verdens ondskab.

Og overalt i dette områdes landsbyer så han ”en vrimmel af smukke bønderboliger”. Det var næsten alt for meget, bemærkede han, man har lyst til hvert minut at standse op og ”dvæle ved et nyt og endnu skønnere sted”.

Lystfiskeri ved byen
I nutiden har Assens Kommune åbnet mulighed for at fiske ved Brende Å – men kun på en strækning rundt om Aarup by – men kun fra Vestergade til Aavej. Man skal dog overholde retningslinjerne, som kan læses et par steder ved åen.

Spørgsmål til læserne:
Gøres der nok for at markedsføre naturskånsomme turistmuligheder i postnummer 5560?

Send gerne en kommentar til

H.W./Aarup.dk

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.