Assens Kommune og lokale aktører sætter spot på mænds sundhed

Når ’Mænds Sundhedsuge’ løber af stablen, er der fokus mænds sundhed under temaet ’Mænds mentale sundhed’. Statistikkerne taler sit tydelige sprog: Mænd lever generelt kortere end kvinder, og de rammes langt hyppigere af alvorlige fysiske og psykiske sygdomme, som kunne have været forhindret. Sammen med bl.a. Jordløse og omegns beboerforening og Arena Assens deltager Assens Kommune derfor aktivt i sundhedsugen for at sætte fokus på mændenes sundhedsforhold. Det sker med en række arrangementer – kun for mænd.

Statistikkerne tegner et dystert billede af mænds sundhed. Mænd lever generelt 3-13 år kortere end danske kvinder, og mange dør af årsager, som kunne forebygges. Blandt andet er forekomsten af mandespecifikke sygdomme hurtigt stigende, og mænds psykiske problemer er ofte underbehandlede. Eksempelvis får tre gange så mange kvinder som mænd psykologhjælp henvist fra deres læge. Forhåbningen er derfor at en række forskellige arrangementer, i sundhedsugen, kan skabe en øget opmærksomhed om de sundhedsforhold, som mænd kæmper med.

  • Vi ser desværre, at der generelt er en række fysiske- og psykiske udfordringer med danskernes helbred både nationalt og lokalt set. Mænds Sundhedsuge er derfor en rigtig god anledning til at sætte fokus på mænds sundhed og de særlige udfordringer, der er på det område, og det gør vi sammen med nogle dygtige, lokale aktører. Jeg håber, at nogle af de mange mænd i vores kommune, vil benytte lejligheden til at deltage i nogle af de spændende arrangementer, der er finder sted i ugens løb, så vi sammen kan sætte mænds sundhed på dagsorden, fortæller Mogens Mulle Johansen, udvalgsformand i Uddannelse, Børn og Familie.

 

Der er brug for alternative tilbud til mænd
I venteværelset hos lægen viser tallene, at man ofte vil støde på en overrepræsentation af kvinder. Mænd benytter simpelthen de forbyggende sundhedstiltag i langt mindre omfang end kvinder, og det kan have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser. For at motivere mændene til at fokusere på deres egen sundhed, er det nødvendigt at gøre brug af nogle anderledes tilbud, som mændene kan føle sig tilpas i.

  • En af de store udfordringer er, at mænd går langt mindre til læge end kvinder, og de distancerer sig ofte fra de almene tilbud hos eksempelvis arbejdspladsen o. lign. Mange mænd vil gerne leve sundere, men de har behov for andre tilbud, end dem vi normalt kender. Derfor har vi sammensat en række tilbud, som møder mændene lokalt. Dette for at skabe fællesskaber for mænd som f.eks. fiskeri eller fodbold. De fællesskaber styrker nemlig mænds trivsel og sundhed, og kan motivere dem til at tage bedre vare på eget helbred. Vi glæder os til at møde en masse forskellige mænd og til den dialog, vi ved vil komme ud af ugens aktiviteter, så vi sammen kan blive klogere på mænds sundhed, fortæller Mads Schjønning, sundhedskonsulent ved Assens Kommune.

 

Fodbold på programmet
Alle aktiviteter i ugen foregår udendørs, bl.a. i naturen, og ved hvert arrangement er der en sundhedskonsulent med, som er klar til at tage en snak om sundhed.

Hos Jordløse og omegns beboerforening er der fodbold og EM på programmet. Arrangementet ligger nemlig samme dag som kampen mellem Danmark og Belgien. Der er derfor lagt op til en hyggeligt optakt til fodboldkampen med lege og fysisk aktivitet med bolde og produktion af sunde snacks. Herefter vises kampen på storskærm for foreningens medlemmer. Det er muligt at tegne medlemskab for 50 kr. Dagen sluttes med hygge og mad på grillen.

  • Det er fjerde gang, vi er med i Mænds Sundhedsuge, og det har været både sjovt og lærerigt. Fra de andre år ved vi, at der skal nogle spændende aktiviteter på programmet, som modvægt til snakken om sundhed. I år har vi derfor også lavet et program, hvor vi kombinerer nogle hyggelige timer omkring fodbold, og så er der mulighed for at få en snak om sundhed samtidig, fortæller Ove Hagsten Pedersen, næstformand for Jordløse og omegns beboerforening.

Nogle af de andre tilbud, som finder sted i ugen er bl.a. en  fodboldturnering ved Arena Assens, lystfiskeri, Vildmark-skills, sundhedstest m.m.

Tilbuddene gælder kun for mænd og børn bosat i Assens kommunen.

 

Fakta

  • Se mere om baggrunden for årets tema på: https://sundmand.dk/Baggrund-for-aarets-tema.php
  • Mænds Sundhedsuge er den 14. -18. juni. Her er der forskellige aktiviteter i Assens Kommune målrettet mænd. Se mere på: https://www.assens.dk/borger/sundhed-og-sygdom/maends-sundhedsuge/

 

Kontakt
Mogens Mulle Johansen, Formand i Uddannelse, Børn og Familie.: tlf 2937 9058

Mads Schjønning, Sundhedskonsulent, tlf.: 2361 2576

Ove Hagsten Pedersen, næstformand for Jordløse og omegns beboerforening, på 3011 6208.

Har du en nyhed eller en begivenhed du ønsker at dele med 5560, kan du kontakte os på eller indtaste den på nyhed

 

Bogmærk Permalink.