”ALDRIG FÆRDIG, ALTID FREMAD” – Foredrag med Hans Walmar

Historien om Middelfart Venstreblad 1892-2014.

Foredrag med Hans Walmar

RØRUP BORGERHUS, Gelstedvej 10

Onsdag d. 22.april kl. 19.30

Entrè: 30,-kr incl. Kaffe og kringle.

Mulighed for at købe et glas vin

Hans WalmarHans Walmar har skrevet en bog om Middelfart Venstreblad 1892-2014, og den har fået titlen ”Aldrig Færdig, altid fremad”. Et kendt citat fra den navnkundige chefredaktør Johannes Nygårds jubilæumstale i 1942. Bogen udkom i efteråret 2014.

Kom og hør hvordan bogen er blevet til i samarbejde med lokalarkiverne. Et stort detektivarbejde, der på mange måder minder om slægtsforskerens arbejde. Poul Hansen, avisbud som dreng, vil fortælle om sine oplevelser i forbindelser hermed.

Middelfart Venstreblad var i mange år den dominerende avis i Gelsted og Omegn og herunder også Rørupområdet. Lokale borgere har ligeledes siddet i avisens bestyrelse, eks. gårdejer Jørgen Nielsen, tømrermester Martin Jørgensen og skoleinspektør Niels Havndrup.

Mange lokale historier har været grundigt behandlet i avisens spalter, Motorvejsbyggeriet og Gribsvad Smågrisemarked. Venstrebladet var sognets avis, og havde i perioden 1917-1932 en aflægger i Aarup Venstreblad med lokale annoncer og artikler.

Aldrig færdig omslag 5kor-page-001Der er ligeledes omtale af begivenheder i Gelsted, såsom Gelsted og Omegns Bank start i 1918, udstilling på Gelsted Kro af chefredaktør Nygårds plan for husmændene efter loven fra 1919, indvielsen af Gelsted Skole.

Ikke langt fra Rørup boede skomagermester Johannes Junker, der var meddeler til avisen og senere blev ”spindoktor” og ”mentor” for statsminister for Hilmar Baunsgaard, der var valgt i Middelfart-kredsen fra 1957-1977.

Avisen kom på gaden første gang i oktober 1892, og det er en utrolig spændende fortælling om, under hvilke barske forhold der blev bedrevet journalistik for information til folket.

Redaktørerne har gennem årene skrevet kradse ledere og kommentarer, der har givet dem sager på halsen, men som har udstillet ”magten”. Landsdækkende begivenheder har naturligvis også fundet vej til spalterne.

Velkommen til en hyggelig aften om spændende lokalhistorie, garneret med pust udefra!

Poul Poulsen

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.