Ny bog: En familie i krig

Forside på "Historier om en sønderjysk familie og krigen 1914-1918"

Forside på “Historier om en sønderjysk familie og krigen 1914-1918”

Anmeldelse af “Historier om en sønderjysk familie og krigen 1914-1918”
Forfattere: Aase Beyer Clausen & Hans Walmar

Forestil dig, at dit barnebarn om hundrede år får fat i de breve, som du selv skrev til din kone i din ungdoms dage – og udgiver det i bogform, så alle kan læse med!
Det er faktisk det, Aase Beyer Clausen har gjort. Sammen med sin mand Hans Walmar har hun nu omsat 450 af sin bedstefars breve fra tiden omkring første verdenskrig, og gjort det til et stykke familiedrama set i historisk perspektiv.
De 450 breve stammer fra bl.a. den gæve sønderjyde Christian A. Clausen, der som dansksindet var tvangsudskrevet til at kæmpe på tysk side under første verdenskrig.
Brevene handler om alt fra krigens rædsler til det praktiske med at få gården derhjemme til at fungere, mens han selv befinder sig i skyttegravene på østfronten.
Christian Clausen overlevede krigen og døde i 1940, inden han nåede at realisere sin drøm om at omsætte de mange breve til en dagbog. Det har Aase og Hans nu gjort via bogen!

Det er blevet til en fin lille bog, der sætter brevene ind i et historisk perspektiv, og følger historien op mod nutiden, og til sidst står nogle tipoldebørn foran slægtsgården, som nu er flyttet fra Sønderjylland til Nationalmuseet i Brede ved København…

Et stykke danmarkshistorie – men fortalt med familiens kærlighed og briller…

Lidt om forfatterne
Bogen er skrevet af Hans Walmar og Aase Beyer Clausen. Hans er erfaren forfatter med 2 bøger og et væld af artikler bag sig. Derudover er han uddannet folkeskolelærer i historie, religion og tysk og har efterfølgende suppleret med en universitetsgrader i tysk og fransk. Aase er uddannet skolelærer indenfor matematik, historie, IT og hjemkundskab.
Brevene er fra mange forskellige kilder og på forskellige sprog og dialekter, dog især fra hovedpersonen Chr. A. Clausen (f. 1874), og Aase har undervejs lært sig gotisk skrift og underviser i det i dag. Hans supplerede med oversættelser af de tyske tekster, der ikke alle var på nutidigt højtysk.

Et eksempel på et af brevene. Oversættelsen kan ses imellem linjerne.

Et eksempel på et af brevene. Oversættelsen kan ses imellem linjerne.

Arbejdet med bogen
Det har været en lang rejse fra ideen opstod, til det færdige produkt ligger klar. Arbejdet begyndte således i 2007 med oversættelser samt research. Efterfølgende har selve skrive- og layoutprocessen har taget halvandet år. En stor del af arbejdet er foregået på arkiverne i Sønderjylland, hvor specielt Bredebro Arkiv har haft meget materiale. Turen er dog også gået til andre steder i landet, herunder Frilandsmuseet ved Brede (Lyngby), hvor hovedpersonens fødegård Sdr. Sejerslev er flyttet til som vestslesvigsk museumsgård.
Udover turene til arkiver og museer i Danmark har Aase og Hans også besøgt mange lokaliteter langs Østersøkysten, hvor brødrene var i løbet af krigen.

Research-arbejdet har krævet stor vedholdenhed og fantasi, da det ikke altid er lige let at finde oplysningerne i de gamle arkiver. Man har også brug for lidt held undervejs for at få de sidste oplysninger med. Aase fortæller, at de på et tidspunkt brugte lang tid på at finde Peter Clausen i arkivet, fordi han var stavet med to s’er i stedet for et. Til gengæld fandt de så i processen Christian A. Clausens soldaterbog, som gav dem mange spændende oplysninger.

Forfatterne om bogen
Hans og Aase fortæller, at der i de fleste historiebøger tages udgangpunkt i vestfronten, men at denne bog tager fat i østfronten. De fortæller også, at det ikke er almen viden, at det anslås at ca. 30.000 dansksindede blev tvangsudskrevet til militærtjeneste, og at der døde godt 6.050. Det gør 1. verdenskrig til den krig, hvor der er flest danske dødsfald.

Dette billede af børnene, hvor de er fotograferet i marts 1916, fik Christian med til fronter. Billede fra bogen

Dette billede af børnene, hvor de er fotograferet i marts 1916, fik Christian med til fronter.Billede fra bogen

Bogens indhold
I bogen kan man læse om Christians, brødrenes og svogrenes ufrivillige deltagelse i første verdenskrig. Men der er ikke kun fokus på slagmarken. Bogen beskriver også situationen derhjemme, hvor kvinderne, de store børn, karle og krigsfanger måtte klare opgaven med at sikre fødevareforsyningen og gårdenes overlevelse, og i denne familie drejede det sig ud over Svanstrup især også om Svanstrupholm i Bredebro, Aasgård i Skast og Sdr. Sejerslev-gården, der lå i Emmerlev sogn, og som i dag er en kendt museumsgård på frilandsmuseet i Brede nord for København.

Overalt i Sønderjylland gjorde knapheden sig hurtigt gældende, og på disse gårde måtte man som på alle andre gårde tåle tvangsaflevering. Samtidig blev gårdene pga. den sparsomme bemanding og mangel på gødning forsømt, så udbyttet blev mindre og mindre. Men familierne tog handsken op, og via hårdt arbejde fra kvinderne og deres hjælpere samt godt sammenhold lykkedes det at klare sig igennem.

I 1916 og 1917 måtte man tåle en meget dårlig høst både her i Sønderjylland og i Tyskland i øvrigt, og mange forfattere mener, at dette forhold svækkede Tyskland i krigen. Mange af de 450 breve, peger i samme retning.
Soldaterne ude ved fronterne fik hurtigt sulten at mærke, men Christians hustru, Agathe Clausen, sendte mange pakker af sted til manden, til andre i familien og til tidligere medarbejdere.

Der var i høj grad fokus på familiernes og deres bedrifters overlevelse – også ude ved fronterne, og Christian og broderen Mikkel sendte mange beskeder hjem om gårdenes pasning i de næsten daglige breve til dem derhjemme.

1915 i Neustadt. Christian sidder i midten sammen med sit mandskab. Foto fra bogen

1915 i Neustadt. Christian sidder i midten sammen med sit mandskab. Foto fra bogen

Hovedpunkter er bl.a.:
Christians vagtopgaver ved Kielerkanalen og vagtopgaver ved Østersøen, ophold i skyttegraven på østfronten, russernes hvide flag og mødet med dem samt Christians deltagelse i landbrugsarbejde derovre østpå, i det nuværende Litauen.  To brødre deltog i krigen på vestfronten, og en af dem kom i fangelejr, og en anden blev alvorligt såret. En tredje bror var vagtmand på det rolige Sild – men kom galt af sted alligevel.
Efter hovedafsnittet kommer der kapitler om de fire gårde, om personerne og om tiden efter krigen, hvor genopbygningen stod for døren. Desuden er der beretninger om, hvordan de sårede klarede sig.

Ekstra materiale
Ud over bogen har Aase og Hans udgivet en CD med ekstra kildemateriale. Det drejer om de 450 breve i både original og oversat version. Derudover er der også masser af billedemateriale, der desværre ikke var plads til i bogen, selvom den har et billede på hver side.

Bogens kan købes på beyer-clausen.dk (postordre) samt ved boghandlere over hele landet, herunder Aarup Boghandel/Bøger & Papir

Aarup.dk ønsker tillykke med den nyeste udgivelse

Henrich Svendsen og Martin Juhl Nielsen, Aarup.dk

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.