Vinterfortælling i “Den frodige Have”

www.aarup.dk kigg
Marie Louise Veber Paustian med et udvalg af redskaber. Foto: hw

Marie Louise Veber Paustian med et udvalg af redskaber. Foto: hw

er vi som alle andre ud på den frosne jord og tænker: Skal man bare lade haven ligge urørt de næste par måneder?
Vi har derfor søgt kyndig bistand hos Marie Louise Veber Paustian i “Den frodige Have”, Bredgade 27.
 
Og hun mener absolut ikke, at man bare skal sove i timen, når urt og busk står i skjul i sneen. Der er altid noget at gøre.
Fx kan forspiringen ske allerede fra februar, og det er selvfølgelig inden døre. Men man bør også kigge ud og se, hvad der er dekorativt.
 
Overvej ændringer
Er der fx nok stedsegrønt? Er der noget, der er formklippet? Er der noget med frugt og bær?
Er der noget til fuglene?
Tænk også på de vinterblomstrende planter, fx troldnød, der blomstrer i februar. Kejserbusk og oktoberkirsebær blomstrer allerede her i januar. Og har man fx en lille stedsegrøn plante ved navn sarcocca – ja så bør den stå tæt på hoveddøren.
Man bør også overveje, hvad der skal flyttes rundt, når det ikke lige er hård frost.
 
Brug saksen
Og gå endelig en tur med havesaksen. Brug den til at klippe blade af påskeklokker og juleroser. Så kan man også bedre se de nye blomster. Mange buske trænger til beskæring – og lige nu kan man bedre se grenstrukturen.
Husk også, at mange grene kan tages med ind i vaserne. Magnolier kan fx også blomstre inden døre.
 
Klip ikke
En del planter må man ikke klippe lige nu, da de er sårbare i frosten. Det gælder bl.a. flg.: Sommerfuglebusk, syrisk rose, lavendel, buksbom, stenfrugttræer, fx  kirsebær.
Disse typer må først beskæres i april.
 
Aktuelle opgaver
Lige nu kan man lægge “frisk” møg på roserne, evt. også kompost, men heste- eller komøg er bedst. Det vil roserne nyde i fulde drag, og så vil de kompensere med flotte blomster, der dufter af alt andet end deres vinterlivret.
Ukrudtet skal man ikke kun tænke på i sommerhalvåret. Giv det bare nogle nakkedrag med hakkejernet – fremsynet vil lønne sig.
Og så får man samtidig rørt de vinterstive skuldre.
 
Redekasser
Sæt endelig redekasserne op her i januar. Fuglene viser nemlig også rettidig omhu – de sonderer terrænet lige nu. Og de er nyttige. Et musvitpar spiser fx ca. 40.000 myg om året.
Det er jo gammel visdom, som folk bare har glemt.
 
Gode redskaber lige nu
Hos mange haveejere er redskaberne nok sat i hi lige nu. Men nogle kan og bør tages frem. Det gælder fx gravegreb, sakse (de findes også til damer og venstrehåndede), håndsav og ørnenæb.
 
Spørg bare
Ovenstående giver jo ikke svar på alt, men Marie Louise vil gerne fortælle om mulighederne i haven. Hun rådgiver gerne – gå bare ind i butikken og hør nærmere.
 
 
H.W.

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.