Johannes Nørregaard Frandsen om stationsby og jernbane

Industriens Foredragsforening markerede onsdag den 16./9. med både et foredrag af professor Johannes Nørregaard Frandsen og med en efterfølgende debat med 5 i panelet: Borgmester Søren Steen Andersen, erhvervs- og turistchef Kristine Lyngbo, bankdirektør Ivan Sløk, fmd. for kulturelt samråd, Johan Rosenring og Peter Brogaard, formand for handelsstandsforeningen.
Og den lune, folkelige og meget vidende professor fik den 1. time.

Johannes Nørregaard Frandsen 1Danskerne som indvandrere
Han fortalte, at kun 2% af verdens befolkning omkring år 1800 boede i byerne. Her 215 år senere bor 70-80% af verdens befolkning i byerne.Og det var jernbanen, der urbaniserede os. Det var også den, der fra 1865 omskabte Aarup fra et par huse og små gårde til en levende handels- og stationsby. Uden den jernbane var vi absolut intet, og så havde Skydebjerg stadig været den store by i området.
Udviklingen andre steder i Danmark viser det. Vi har nemlig 2 millionbyer i Danmark – den ene ligger mellem Randers og Haderslev, og den anden ligger mellem Helsingør, Roskilde og Køge og med København midt i. Professoren betegner Aarup som en lille mellemby, og det er ikke nedsættende, for den slags har ofte pæn vækst og en del iværksættere – tænk bare på Billund, Nordborg og Bjerringbro.

Johannes Nørregaard Frandsen 1Efter 1864
Selvom Danmark arealmæssigt blev meget mindre efter 1864, så kom udviklingen i gang med jernbaner, mejerier, slagterier og andre industrier. Men selv langt op i tiden, fx i 1950 boede halvdelen af danskerne i byer med under 1.000 indbyggere, og 1 mio. mennesker var 1.generationsindvandrere i byerne.

Kommunalreformerne
I 1970 kom den første store kommunalreform, hvor 1800 små sogne blev til 275 “storkommuner”. Hovedstæderne i dem blev administrative centre, og det gav stabile skatteindtægter. Men senere kom den næste reform med langt færre kommuner – nu under 100 – så her tabte mange byer disse arbejdspladser.

Aarup
Når Aarup har bevaret mange butikker og godt og vel kan fastholde indbyggertallet, så skyldes det den fine status som pendlerby, alleen, slottet, Brende Å, næsten al slags service, de mange iværksættere og kulturtilbudene. Og Aarup ligger virkelig midt i strømmen med motorvej, jernbane og hovedvej.
Der er udviklingspotentiale her. Tag fat i det og giv ikke slip igen!

Ny sang: AARUP (1865-2015)
Midtvejs i arrangementet, efter Nørregaard Frandsens indlæg, sang de knap 100 tilhørere den nye fødselssang for den 150-årige by, skrevet af den pensionerede advokat, Carl Christian Horn Andersen. Og den faldt absolut i god jord blandt de fremmødte.
Byens befolkning skylder forfatteren stor tak for sangen, der den 7./9. blev offentliggjort her i mediet.

Anden del af vores artikelserie om foredragsforeningens arrangement den 16./9. “Afvikling eller udvikling” drejer sig især om den efterfølgende paneldebat med Søren Steen Andersen, Kristine Lyngbo, Ivan Sløk, Johan Rosenring og Peter Brogaard.
Den kommer i morgen.

H.W.

Aarup.dk er ved at lukke ned, så vi modtager ikke nye indlæg.

 

Bogmærk Permalink.